Lente! Bloemetjes komen weer op, bomen krijgen weer blaadjes en ik krijg weer enorm zin in GROENTE!!!
Crunchy, frisse, groente! En niets zegt meer "lente" dan asperges...
Men neme:
* Een bakje groene asperges (AH), gewone groene asperges kan ook, maar die moet je dan wat kleiner snijden.
* Een handje diepvries erwtjes, of verse.
* Een uitje
* Twee tenen knoflook
* Twee stengels selderij
* Die halve fles wijn die gisteravond niet op is gegaan.
* Een groente bouillon blokje
* Een koffiemok vol Risotto rijst
* Twee eetlepels Creme Fraiche ( voor de vegans: half pakje kookroom soja)
* Een waterkoker met kokend heet water
Tips voor Risotto: Risotto is niet iets wat je met haast moet maken. Het kost je een half uurtje roeren in de pan, maar geloof me het is de moeite meer dan waard. Loop niet te ver weg van je pan, want je wilt geen aangebakken koek onderin. Iedere keer als je vers water toevoegt borrelt het als een gek, helemaal goed! Zodra het hier en daar een dikke "ploep" doet is het tijd om weer vers water toe te voegen.
Men doet:
Snijd de ui fijn, pel de knoflook en druk die door de knoflookpers. Snijd de selderij in fijne plakjes (echt, grote klonten selderij is echt naar...). Snijd de asperges in drie stukken: kopjes, middengedeelte, uiteindes.
Doe twee lepels olie in een pan met een flinke bodem. Een wok of hapjespan is handig.
Ik gebruik liever kokosvet omdat het geen geur of smaak heeft, het is echter wel wat duurder; aan jou de keus.
Fruit de ui en de knoflook op een rustig tempo. Vandaag hebben we geen haast om het eten op tafel te krijgen. Na vijf tot tien minuten zijn de uitjes glazig en ruikt het al heerlijk in je keuken. (Bij mij in huis word dan hongerig geroepen: "ruikt lekker!")
Doe de selderij erbij en fruit nog een minuutje of twee, vuur medium hoog.
Gooi dan de Risotto rijst erbij en laat die meebakken totdat ze glazig zijn. Dat duurt meestal maar tien tot vijftien seconden.
Schenk nu twee glazen wijn bij de rijst (de rest is om bij het eten te drinken). De rijst gaat heerlijk borrelen en bubbelen en nog heerlijker ruiken. Op dit punt is het misschien handig om de afzuiger op de hoogste stand te zetten ivm stoom die van je pan komt.
Roer in de pan, zorg ervoor dat je goed met je houten spatel over de bodem van de pan gaat. Dit heeft twee functies: de rijst koekt niet aan en het zetmeel van de rijst komt vrij en zorgt voor een smeuïg gerecht.
Als de rijst bijna droog is verkruimel je het bouillon blokje erover, roer even goed door en schenk nu zoveel kokend heet water over je rijst dat het weer onder staat. Nu heb je heel even tijd om de tafel te dekken. Daarna weer goed roeren!
Als het weer bijna droog staat (of als het bloepbloepbloep doet), gooi je er weer een lading water bij. Maar nu mogen ook de erwtjes en de uiteindes en middengedeeltes van de asperges erbij. Lekker!
Nu heb je 1x wijn erbij gegooid en twee keer water. Als de risotto weer bijna droog staat mogen de asperges kopjes en de eetlepels creme fraiche erbij. Ook een beetje zout is wellicht lekker, maar dat mag je zelf weten. Gooi geen peper erbij want dat verkleurd je rijst! Zet die maar op tafel dan mogen de eters het er zelf over doen.
Nu is de Risotto weer een beetje natter door de creme fraiche. Nog een paar minuutjes roeren totdat je tevreden bent over de consistentie. Ik zelf houd van wat papperige risotto, in restaurants krijg je hem vaak vrij droog. Net wat je zelf fijner vind.
Serveer met flair en een grote glimlach. Men zegt namelijk dat risotto heel moeilijk te maken is maar jij hebt het zojuist gefixed! En het was eigenlijk super makkelijk!
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten